Starea de victimă cât și cea de călău

Pentru prima oară în istorie prin intermediul mass-mediaoamenii sunt făcuți vinovați de posibilitatea de a fi criminali. ‘Stai în casă, ai grijă de ceilalți!’, ‘Pune-ți masca, iresponsabilule!’, ‘Îți omori părinții, asimptomaticule!’.

Până acum eram obișnuiți cu starea de victimă însă noua paradigmă concentrațională vine cu ceva în plus. După un secol XX al ideologiilor (fascism și comunism) cu delimitarea clară între victimă și călău secolul XXI (al marelui manipulator) aduce victima-călăul. Oamenilor li se inculcă atât starea de victimă cât și cea de călău, de persoană care poate face rău în jur. Aici este perversitatea vremurilor noastre, este mai greu de dus starea de potențial călău decât cea de potențială victimă.

Noua situație este o provocare și pentru creștini, în registru duhovnicesc poate fi debusolantă. Cu adevărat ni se testează rezistența în credință, e vremea cernerii. Obișnuiți-vă cu gândul morții și muriți pentru lumea aceasta. În acest fel frica de moarte nu mai poate fi folosită împotriva voastră.


SURSA : Răzvan Vastea

Un gând despre „Starea de victimă cât și cea de călău

  1. Perfect adevărat. Strategie parşivă preluată din filme. Vine tâlharul şi îţi pune pistolul la cap, cerându-ţi codul de la seif. Dacă rezişti şi nu i-l dai, îţi aduce pe cineva din familie şi te ameninţă cu uciderea acestuia. Tâlharul aici fiind, evident, sistemul.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s