O zi frumoasă s-avem! RUSALIILE

Am avut ieri Moşii de Vară, urmează azi Rusaliile, mai târziu Sânzienele şi aşa mai departe. Cinstirea străbunilor, căci despre asta este vorba. Noi suntem, existăm pentru că ei au fost, au existat.

Moşi, Babe, Feţi-Frumoşi şi Ilene Cosânzene, ăstea sunt adevăratele şi singurele divinităţi ale neamului rămânesc!
Nu alte bazaconii aduse din ţările calde.


Cel mai bine păzit secret al spaţiului nostru arhaic, cel mai mare mister pe care niciun cercetător nu a reuşit să îl descopere e fix modelul, tiparul religios al strămoşilor noştri: la cine se închinau dacii? Dar geţii, sarmaţii, tracii, tyrageţii? La Zalmoxe! Ba nu, la Bendis! Ba nu, la Apollon Zeul Soare!


NU SE INCHINAU !!! CINSTEAU !!! Ceea e cu totul altceva şi de-aia le dă tuturor cu virgulă, fiindcă idolatria nu a prins niciodată pe meleagurile noastre decât târziu, prin mari eforturi ale bisericii şi prin confiscarea practic a cultului morţilor de la ritualurile vechi precreştine (vezi procesiunile de moaşte şi de icoane unde participă doar persoane slabe dpdv moral si psihic).

Dar dincolo de toate bubele ei, biserica ortodoxă (faţă de cea catolică) are un mare merit şi trebuie să i-l recunoaştem: a permis, a păstrat şi pe alocuri chiar a încorporat ritualurile păgâne, precreştine în ritualurile proprii religioase. Ceea ce nu se poate spune despre catolici unde toate au fost şterse cu forţa (prin forţa armelor) şi înlocuite cu unele noi.


Avem Moşii de Vară, azi Rusaliile, mai târziu Sânzienele şi aşa mai departe. Cinstirea străbunilor, căci despre asta este vorba. Noi suntem, existăm pentru că ei au fost, au existat.

SURSA : Dragomir Daniel Tiberivs

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s