Solutii fiscale & expertize fiscale

TAXI UBER si UBER EATS
De taxi UBER a auzit toata lumea, mai ales ca in urma cu un an a fost scandalul cat Casa Poporului.
Poate multa lume crede ca firma UBER este o firma de taximetrie. Lucrurile nu stau deloc asa. Exista o firma UBER in Olanda. Sa-I spunem UBER OLANDA. Nu stiu daca nu cumva are si o firma mama in S.U.A., asta nu are nici o importanta in cadrul discutiei. Firma UBER OLANDA are o aplicatie care este folosita de taximetristi si de clienti. Mai nou a aparut si Uber Eats, i-ati vazut prin oras, distribuie mancare.
UBER OLANDA colaboreaza cu taximetristi din Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Iasi. Colaboreaza si cu curieri care livreaza mancare in Bucuresti si Timisoara, posibil si alte orase.
Deci, nefiind firma de taximetrie, UBER OLANDA nu trebuie sa se autorizeze in acest sens.
In ultimul timp s-au produs imbunatatiri legislative, soferii colaboratori ai UBER OLANDA au inceput sa intre in legalitate si toata lumea s-a mai linistit. Mai mult, pe zi ce trece , apar tot mai multi taximetristi Uber, sa-I botezam asa.
Toate par bune si frumoase, dar pe tacute, in liniste desavarsita, incep sa apara si problemele, fara ca oamenii sa isi dea seama de asta.
Ce se intampla ?!
Pai, se intampla ca faci taximetrie de vreo 10 ani la firma X. Tocmai te-ai saturat pana peste cap de firma X. In plus, s-a terminat scandalul cu UBER, au inceput sa intre in legalitate, ba chiar se castiga mult mai bine decat la firma X. Asa ca te-ai hotarat, schimbi taberele, desi inainte iti venea sa-I omori pe cei de la UBER. Ii contactezI pe cei de la UBER. Acestia iti verifica masina, rotile nu cad, usile se tin bine, in interior miroase a trandafiri. Gata, incepem colaborarea ! Adu actele firmei sa facem contractul, iti spun ei. Nicio problema ! Vii cu actele firmei. Hm, nu esti platitor de TVA. Du-te la Finante sa obtii un cod special de platitor de TVA. Nu prea intelegi tu despre ce e vorba, ca tu nu esti invatat cu actele, cu hartiile. Dar te duci. La Finante, surpriza: functionara e tare draguta si iti da hartia aia pe loc. Maaa, nu sunt chiar asa de nesuferiti astia de la Finante, asa cum zice lumea !
Acum firma ai, faci taximetrie UBER, iti trebuie o contabila. Vorbesti cu Maria, ca ea e contabila si va cunoasteti din scoala generala. Iti zice ca nu se baga, nu se pricepe, si nu vrea sa strice prietenia cu tine, pentru ca a auzit ca contabilitatea asta la UBER e ciudata. Dar ti-o recomanda pe Dana. Te pune in legatura cu Dana. Vorbesti cu Dana, numai ca Dana iti cere cam mult, 400 lei/luna . In plus zice ca mai trebuie sa platesti si ceva TVA, vreo 300-400 lei/luna. Nu prea intelegi tu de ce trebuie sa platesti TVA, ca tu nu esti platitor de TVA. Oricum, cam multi bani, contabila vreo 400 lei/luna (si n-ai decat vreo 3-4 hartii pe luna), mai tva-ul ala pe care tu nu il intelegi, 300-400 lei/luna, ajungi in total la 800 lei/luna. E foarte mult, te gandesti tu.
Mai vorbesti cu unul cu altul, si din vorba in vorba ajungi si la vechea ta cunostinta Ghita. Lui ii ia contabilul ( il cheama Ghinion) numai 200 lei pe luna si i-a zis ca nu trebuie sa plateasca niciun tva, ca el nu e platitor de TVA. Mai vorbesti cu unul cu altul, si se ajunge la vechea vorba romaneasca: legile sunt neclare. Unde mai pui ca Ghita face taxi Uber de aproape doi ani , nu a platit niciodata tva si nimeni de la Finante nu a venit sa-I atraga atentia ca greseste si ca ar trebui sa plateasca TVA.
Asa ca incepi colaborarea cu domnul contabil Ghinion. Treaba merge bine. Clienti ai, domnul Ghinion iti face conta, ii dai doar 200 lei pe luna, tva nu platesti.
Numai ca acum imi intru eu in rol si te cicalesc la cap, iti atrag atentia la modul foarte serios. Trebuie sa depui lunar la Finante decontul 301 de TVA si declaratia 390 pentru achizitii intracomunitare de servicii.
Sa zicem ca dl taximetrist realizeaza venituri de 8.000 lei/luna. Banii intra in timpul lunii in contul UBER OLANDA, dar sunt banii taximetristului roman. La sfarsitul lunii UBER OLANDA achita in contul romanasului nostru suma de 6.000 lei. UBER OLANDA, retine un comision de 25% din cei 8.000 lei, adica 2.000 lei. Pe cei 2.000 lei trebuie sa platesti TVA in Romania, adica 380 lei. Dar taximetristul roman nu depune declaratii si nu plateste TVA. Finantele il lasa in pace ,nu are timp de mica lui afacere, dar il cauta taman peste vreo 4 ani. In cei 4 ani domnul taximetrist trebuia sa achite TVA la bugetul statului vreo 18.000 lei ,sau poate mai mult, dar nu a achitat niciun leu.
Acum incepe tragedia, injura legile “neclare”, Finantele , primarul, contabilul etc.etc.
Daca aveti prieteni, soti, vecini etc care fac taxi UBER sau livreaza mancare prin aplicatia UBER EATS, trageti-I de maneca pana nu e prea tarziu !
Daca tot te-ai “obosit” sa citesti articolul , distribuie-l mai departe, poate salvezi pe cineva de la un dezastru financiar !

Sursa : Solutii fiscale & expertize fiscale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s